nieuws 2

Maak elke HDMI-tv slim 

Het belangrijkste voordeel van Google Chromecast is natuurlijk dat je niet langer afhankelijk bent van het kleine scherm en de matig klinkende speakertjes van je telefoon of tablet om volop van je favoriete audio en video te kunnen genieten. Het is namelijk mogelijk om Chromecast op elke televisie aan te sluiten die beschikt over een vrije HDMI-poort. Dus ook op toestellen die niet in de categorie ‘smart tv’ vallen. Sterker nog, door dit soort ‘domme’ toestellen met Chromecast te verrijken worden ze in het gebruik juist een heel stuk slimmer.

Google Chromecast installeren

Zodra je je Google Chromecast  in je bezit hebt, wil je er logischerwijs ook zo snel mogelijk gebruik van maken. Wat dat betreft maakt Google het je absoluut niet lastig, want binnen enkele minuten na het uit de verpakking halen van de Chromecast is je hele systeem al operationeel. 

 1. Om Chromecast te activeren, sluit je hem eerst op je tv aan. Dit doe je door de Chromecast met behulp van de HDMI-kabel aan je televisietoestel te koppelen.
 2. Sluit de USB-kabel aan op je dongle en de netstroomadapter en steek deze adapter in een vrij stopcontact, zodat de dongle van stroom wordt voorzien.
 3. Schakel nu je tv in en manoeuvreer je – meestal via een keuzemenu op je tv-scherm – naar het juiste HDMI-kanaal.
 4. Als je alles goed hebt gedaan is op dat bewuste HDMI-kanaal nu je Chromecast zichtbaar.

Oké, de hardware is nu klaar om met mobiele apparaten koppelingen te kunnen maken. Nu alleen nog de juiste software op je smartphone of tablet installeren

 1. Download de nieuwste versie van Google Home (beschikbaar voor Android en iOS).
 2. Open de app en klik op ‘Toevoegen’.
 3. Kies vervolgens bij ‘Apparaat instellen’ voor ‘Nieuwe apparaten instellen’.
 4. Er wordt dan aan je gevraagd welk Google account je met de Chromecast wilt verbinden. Bevestig je keuze door op ‘OK’ te klikken.
 5. Machtig de app voor het installeren van Chromecast, zodat op basis van locatiegegevens de juiste mediastreamer gevonden kan worden.
 6. De app gaat vervolgens in je wifi-netwerk op zoek naar de Chromecast. Zodra de dongle gevonden is klik je op ‘Volgende’.
 7. Op je tv-scherm verschijnt dan een uit cijfers bestaande code, die je op de te koppelen smartphone of tablet intypt.
 8. Als je alles goed hebt gedaan is de Chromecast setup daarmee volledig afgerond en kan het streamplezier van start gaan.

Chromecast instellen op je laptop of pc 

Wil je voor het overbrengen van je beelden gebruik maken van je pc of laptop, dan hoef je daarvoor meestal geen speciale applicatie te downloaden. De kans is groot dat je nu al gebruik maakt van de Google Chrome webbrowser. Deze kun je als volgt heel eenvoudig geschikt maken voor het casten:

 1. Open een nieuw tabblad in je Chrome browser.
 2. Klik op de drie onder elkaar staande puntjes rechtsboven in je scherm. Er verschijnt dan (tevens rechts in beeld) een configuratiemenu.
 3. Klik in dat menu op ‘Casten’.
 4. Vink vervolgens de Chromecast aan waarnaar je wilt streamen. (Grote kans dat er maar één in dat lijstje staat als je voor het eerst van deze techniek gebruik maakt).
 5. Het tabblad van je browser verschijnt nu op je tv-scherm.
 6. Wil je in plaats van het tabblad van je browser het bureaublad van je pc of laptop op je tv-scherm laten zien of kies je er liever voor om rechtstreeks een (video)bestand te casten, dan klik je rechtsboven op het cast-icoontje en selecteer je de gewenste bron.