nieuws 2

Betty van Deutekom

Geplaatst op 15-07-2021  -  Categorie: 1. Uitgelicht

'De Andere Man' vertelt van lang bewaard geheim

Elisabeth van Deutekom met haar boek, waarin ze terugkijkt op haar huwelijk.

83694

Het boek zat eigenlijk al jaren in haar hoofd en op papier stonden al genoeg aantekeningen maar het uitwerken ervan kostte haar enorm veel pijn en moeite.

door Chrit Wilshaus

'Juist omdat ik er altijd voor gewaakt had om aan niemand te laten merken wat er mis was aan ons zogenaamde goede huwelijk', schrijft Elisabeth van Deutekom (94) in de proloog van het door haar geschreven De Andere Man. Daarin beschrijft zij haar huwelijk met Coen die, als de drank in hem zat, ook een totaal andere man bleek te zijn. Dat aan de openbaarheid prijs te geven maakt dat ze zich nu een soort verrader voelt. "Vooral omdat hij zich niet meer kan verweren tegen wat ik schrijf." Ondanks alle twijfel of ze het boek wel moest schrijven, is mevrouw Van Deutekom tevreden over het eindresultaat. "Ik dacht het wel, ja."

Enorme scheldkanonnade

Coen leert ze kennen in 1948 in Vlissingen waar ze dan woont. Op dat moment volgt hij de opleiding voor derde stuurman voor de Grote Vaart op de zeevaartschool. Zonder nog met hem gehuwd te zijn raakt ze zwanger. Wat in die tijd een grote schande is. Haar moeder verneemt dat van de huisarts. Als ze na een logeerpartij van twee weken bij een vriendin in Emmen weer thuiskomt, wordt ze thuis met een enorme scheldkanonnade ontvangen. "Een slet was ik, een sloerie, een stiekemerd, ik deugde niet en ik had de familie en de goede naam van de zaak (haar ouders hadden een hotel in Vlissingen, red.) te schande gemaakt." Op 25 maart 1950 bevalt Elisabeth van Deutekom van een dochter die de naam Jessica krijgt. In 1951 besluiten Elisabeth en Coen te trouwen. De weg naar het huwelijk beschrijft mevrouw Van Deutekom in haar boek. Verder vertelt ze daarin over de vele mooie zeereizen die ze met haar echtgenoot heeft gemaakt.

Veel ruzie

Volgens haar was ze met een hele lieve man getrouwd. "Alleen moest er geen drank in zitten. Op feestjes was hij altijd een toffe vent die leuke grappen maakte maar met drank op was hij volkomen anders. Ik heb dat altijd verborgen gehouden voor iedereen want ik geneerde me ervoor. Ik heb een aardige kennis gehad die ook niet van ophouden wist als het om drank ging maar die ging gewoon een beetje slap zitten kletsen en dan naar bed. Hoewel dat natuurlijk niet gezond voor hem was, had niemand daar verder last van." Toch is ze haar man altijd trouw gebleven, ondanks dat ze vaak genoeg op het punt stond om haar huwelijk te beëindigen. "Het leidde ook tot veel ruzie. Dan ging ik maar de kamer uit als ik weer eens had ontdekt dat hij te veel had gedronken. Ook maakte ik steeds aantekeningen. Op een gegeven moment was dat een hele stapel geworden. "Eens in de zoveel tijd had ik die in handen en dacht: daar ga ik eens een boek over schrijven." Het schrijven van het boek heeft haar wel opgelucht. "Het is eigenlijk net alsof je naar een psycholoog gaat. Min of meer." Ook wilde mevrouw Van Deutekom haar verhaal opschrijven omdat ze het nog nooit aan iemand had verteld. "Kennissen die het lazen, zeiden allemaal dat ze dat niet geweten hadden."

Gelijk weer vergeten

"De dag na een ruzie had hij altijd duizenden excuses en beloftes om te stoppen met drinken. Maar die bleken niet veel waard te zijn. Hulp zoeken zou hij nog wel een keertje gaan doen maar als het er dan op aan kwam, was hij het gelijk weer vergeten." Met de huisarts heeft ze er nooit over gesproken. "Nee, in die tijd deed je dat nog niet. Ik spreek van 30 jaar geleden. Vandaag aan de dag is het allemaal veel openlijker. Later is hij heel erg ziek geworden. Of dat ook door de drank is gekomen, weet ik niet. Maar toen was hij helemaal zichzelf. Hij is 'bij me weggegaan' als een man, waar ik heel veel van gehouden heb en verdriet van gehad heb dat hij dood is gegaan." Net als haar vader, verstopte Coen overal drank in huis. "Toen ik naar deze flat verhuisde, vond ik op zolder achter de gordijnen nog een heleboel lege flessen."

Maathouden

Vindt ze dat er meer aandacht zou moeten zijn voor alcoholverslaving? "Ik vind van wel. De meeste mensen die te veel drinken willen dat niet weten of ontkennen dat glashard als hun partner er met ze over praat." Zelf drinkt mevrouw Van Deutekom volgens eigen zeggen iedere dag voor het avondeten een borreltje en een glas wijn erbij. "Het gaat mij niet om de roes maar ik vind het gewoon lekker. En ik kan maathouden. Iets wat mijn man niet kon."

Schriftjes

Schrijven doet mevrouw Van Deutekom trouwens al van jongs af aan. "Bijvoorbeeld over de bombardementen die we in Vlissingen in de oorlog meemaakten. Maar die schriftjes zijn zoekgeraakt toen we moesten vluchten of toen Nederlanders het hotel van mijn ouders leegroofden." Tijdens een reis maakte ze kennis met een bekende schrijver die haar notities zag maken en vroeg wat ze daarmee deed. "Dat is voor mijn plakboeken", vertelde ik haar. "Zij raadde mij echter aan er iets mee te gaan doen. En zo ben ik verhalen gaan schrijven. Met een ingezonden verhaal heb ik wel eens een prijs gewonnen trouwens."

Maassluis

Geboren in Amsterdam verhuist Elisabeth van Deutekom op vierjarige leeftijd naar Zeeland, waar ze haar jeugd doorbrengt. In 1955 verkast ze naar Rotterdam en sinds 1961 woont ze in Maassluis. "Dus dat is ook alweer zo'n 60 jaar. De laatste 27 met uitzicht op het water. Zo houd ik nog altijd contact met de scheepvaart."

De Andere Man is in eigen beheer uitgegeven bij Uitgeverij Boekscout en in Maassluis verkrijgbaar bij Boekhandel Het Keizerrijk.