nieuws 2

De nieuwe Microsoft Edge

Geplaatst op 19-04-2020  -  Categorie: Computervoer  -  Bron: PC-TIPS.INFO

Wat u wilt weten over de nieuwe Microsoft Edge op basis van Chromium

 

 

Als Windows 10 gebruiker kunt u binnenkort een nieuwe browser verwachten Het gaat hier om Microsoft Edge. De nieuwe versie van Microsoft Edge is gebaseerd op Google chrome.

De nieuwe versie van Microsoft Edge vervangt de oudere Microsoft Edge die mogelijk al is geïnstalleerd. De nieuwe versie van Microsoft Edge is namelijk gebaseerd op een open-source project genaamd Chromium, net zoals Google Chrome.

De nieuwste versie van Edge zal daarom ook erg veel lijken en aanvoelen als Google Chrome. Microsoft Edge op basis van Chromium ondersteunt Google Chrome extensies en gebruikt dezelfde weergave techniek als Google Chrome.

 

Net als Google Chrome zal de nieuwe versie van Microsoft Edge elke zes weken worden bijgewerkt. U hoeft niet te wachten op de grote updates van Windows 10 die elk half jaar worden uitgebracht zoals dat met de oudere Edge wel was.

Als u de nieuwste Edge al wilt uitproberen dan kunt u deze downloaden van Microsoft.com. De oudere Edge blijft gewoon op uw computer geïnstalleerd, echter Windows verbergt de oudere Edge en geeft alleen de nieuwe Chromium Edge na installatie weer in het Windows start-menu en zoeken overzicht.

Microsoft is van plan om de nieuwe Edge via Windows Update uit te rollen naar alle Windows 10 gebruikers. Microsoft heeft niet precies gezegd wanneer het dit zal doen, maar het bedrijf is begonnen met het testen van een Edge-update in Windows 10’s “Release Preview” kanaal voor Windows Insider-testers op 25 februari 2020.

De verwachting is dat Microsoft Edge rond April of Mei 2020 middels Windows updates wordt aangeboden aan Windows 10 gebruikers.

 

Zoals eerder gezegd wordt middels de nieuwe Edge ook de weergave techniek veranderd. Microsoft vervangt EdgeHTML voor de Chromium weergave techniek. Het is bijzonder dat Microsoft EdgeHTML vervangt voor Chromium omdat EdgeHTML gebaseerd was op de techniek die Microsoft al kende uit de Internet Explorer tijd, namelijk Microsoft Trident.

Microsoft heeft aangegeven dat de reden om de weergave techniek te veranderen is “om betere web compatibiliteit te creëren voor onze klanten en minder problemen voor alle webontwikkelaars.”

Allemaal heel goed van Microsoft natuurlijk, maar wat is het verschil tussen de oude Edge en de nieuwe Chromium Edge?

Op basis van techniek is er een verschil, maar het is allemaal niet heel groot. Het grootste verschil is simpelweg dat Microsoft alle Google services uit Chromium Edge haalt en deze services vervangt voor Microsoft services. Denk hierbij aan het synchroniseren van browser data. Browser data wordt in Google Chrome gesynchroniseerd met een Gmail account (Google Account) en in Chromium Edge met een Microsoft (live of hotmail account).

Ook een belangrijk ding om te melden is dat de nieuwe Chromium Edge betere beveiligingstechniek heeft ingebouwd dan Google Chrome. De nieuwe beveiligingstechniek in Chromium Edge beschermt tegen onder andere malafide websites en online trackers (advertentie netwerken).

De nieuwe Edge browser op basis van Chrome van Microsoft is beschikbaar voor Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, macOS, iPhone, iPad en Android. Microsoft zal in de toekomst zelfs een versie ervan uitbrengen voor Linux. Chrome ondersteunt al deze platforms, dus dat maakt het beschikbaar maken van de nieuwe Edge veel eenvoudiger voor Microsoft.

Misschien geeft u de voorkeur aan de nieuwe Edge als u Microsoft meer vertrouwt dan Google of als u gewoon een browser met ingebouwde tracking beschermingsfuncties en de – vaak prettigere – weergave techniek van Chrome wilt.

Deze keuze is aan u, vanaf medio April of Mei 2020.

Ik kan niet wachten om de Chromium Edge browser te testen en ben er daarom al mee aan de slag gegaan!

 


Betty van Deutekom

Datum: 15 juli 2021
Categorie: 1. Uitgelicht
'De Andere Man' vertelt van lang bewaard geheim Elisabeth van Deutekom met haar boek, waarin ze terugkijkt op haar huwelijk. Het boek zat eigenlijk al jaren in haar hoofd en op papier stonden al geno...

performance mode edge

Datum: 22 april 2021
Categorie: Algemeen
Auteur: Arno Beuken
Edge krijgt Performance Mode Microsoft test op dit moment een nieuwe performance mode voor zijn Edge-browser. Deze modus moet de snelheid, de geheugencapaciteit, het CPU-gebruik en de batterijduur een...

Malware treft browsers

Datum: 14 december 2020
Categorie: Computervoer
Grootschalige malware-campagne treft grootste browsers Chrome, Firefox en Edge zijn alle drie kwetsbaar voor Adrozek, malware die als doel heeft om advertenties in de browsers te injecteren. Daarvoor ...

TV kijken op je laptop? Zo doe je dat!

Datum: 27 november 2020
Categorie: Algemeen
Auteur: Jeffrey
TV kijken op je laptop? Zo doe je dat! Heeft iemand bij jou thuis de televisie bezet voor iets waar je helemaal niet naar wilt kijken? Dat is vervelend, maar geen ramp. Je kunt namelijk ook prima tele...

Computer­muis bestaat 50 jaar

Datum: 17 november 2020
Categorie: Computerweetjes
Computer­muis bestaat 50 jaar: ‘Het is een blijvertje’ Vandaag is het exact vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse uitvinder Douglas Engelbart het patent aanvroeg op de computermuis. In die vijftig j...

Beste laptopfabrikant 2020

Datum: 30 oktober 2020
Categorie: Computerweetjes
Auteur: Justin Doornekamp
Dit is de beste laptopfabrikant van 2020 Ben je op zoek naar een nieuwe laptop, dan kan die keuze al snel overweldigend zijn door het enorme aanbod. Bovendien zijn veel modellen ook weer verkr...

Voorzitterswissel

Datum: 14 oktober 2020
Categorie: SCK-nieuws
VOORZITTERSWISSEL BIJ SENIOREN COMPUTERCLUB KONINGSHOF (SCK) Na zes jaar van bevlogen voorzitterschap heeft Inge Krijgsman het stokje doorgegeven aan Gijs van Eijsden. Dit gebeurde 24 september 2020 tijdens de algeme...

Waarom RAM-geheugen en SSD's een stuk goedkoper worden

Datum: 24 september 2020
Categorie: Computerweetjes
Auteur: Justin Doornekamp
Waarom RAM-geheugen en SSD's een stuk goedkoper worden Ben je van plan om een nieuwe SSD te kopen of je RAM-geheugen uit te breiden? Dan loont het waarschijnlijk om daar nog even mee te wachten....