nieuws 2

De nieuwe Microsoft Edge

Geplaatst op 19-04-2020  -  Categorie: Computervoer  -  Bron: PC-TIPS.INFO

Wat u wilt weten over de nieuwe Microsoft Edge op basis van Chromium

 

 

Als Windows 10 gebruiker kunt u binnenkort een nieuwe browser verwachten Het gaat hier om Microsoft Edge. De nieuwe versie van Microsoft Edge is gebaseerd op Google chrome.

De nieuwe versie van Microsoft Edge vervangt de oudere Microsoft Edge die mogelijk al is geïnstalleerd. De nieuwe versie van Microsoft Edge is namelijk gebaseerd op een open-source project genaamd Chromium, net zoals Google Chrome.

De nieuwste versie van Edge zal daarom ook erg veel lijken en aanvoelen als Google Chrome. Microsoft Edge op basis van Chromium ondersteunt Google Chrome extensies en gebruikt dezelfde weergave techniek als Google Chrome.

 

Net als Google Chrome zal de nieuwe versie van Microsoft Edge elke zes weken worden bijgewerkt. U hoeft niet te wachten op de grote updates van Windows 10 die elk half jaar worden uitgebracht zoals dat met de oudere Edge wel was.

Als u de nieuwste Edge al wilt uitproberen dan kunt u deze downloaden van Microsoft.com. De oudere Edge blijft gewoon op uw computer geïnstalleerd, echter Windows verbergt de oudere Edge en geeft alleen de nieuwe Chromium Edge na installatie weer in het Windows start-menu en zoeken overzicht.

Microsoft is van plan om de nieuwe Edge via Windows Update uit te rollen naar alle Windows 10 gebruikers. Microsoft heeft niet precies gezegd wanneer het dit zal doen, maar het bedrijf is begonnen met het testen van een Edge-update in Windows 10’s “Release Preview” kanaal voor Windows Insider-testers op 25 februari 2020.

De verwachting is dat Microsoft Edge rond April of Mei 2020 middels Windows updates wordt aangeboden aan Windows 10 gebruikers.

 

Zoals eerder gezegd wordt middels de nieuwe Edge ook de weergave techniek veranderd. Microsoft vervangt EdgeHTML voor de Chromium weergave techniek. Het is bijzonder dat Microsoft EdgeHTML vervangt voor Chromium omdat EdgeHTML gebaseerd was op de techniek die Microsoft al kende uit de Internet Explorer tijd, namelijk Microsoft Trident.

Microsoft heeft aangegeven dat de reden om de weergave techniek te veranderen is “om betere web compatibiliteit te creëren voor onze klanten en minder problemen voor alle webontwikkelaars.”

Allemaal heel goed van Microsoft natuurlijk, maar wat is het verschil tussen de oude Edge en de nieuwe Chromium Edge?

Op basis van techniek is er een verschil, maar het is allemaal niet heel groot. Het grootste verschil is simpelweg dat Microsoft alle Google services uit Chromium Edge haalt en deze services vervangt voor Microsoft services. Denk hierbij aan het synchroniseren van browser data. Browser data wordt in Google Chrome gesynchroniseerd met een Gmail account (Google Account) en in Chromium Edge met een Microsoft (live of hotmail account).

Ook een belangrijk ding om te melden is dat de nieuwe Chromium Edge betere beveiligingstechniek heeft ingebouwd dan Google Chrome. De nieuwe beveiligingstechniek in Chromium Edge beschermt tegen onder andere malafide websites en online trackers (advertentie netwerken).

De nieuwe Edge browser op basis van Chrome van Microsoft is beschikbaar voor Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, macOS, iPhone, iPad en Android. Microsoft zal in de toekomst zelfs een versie ervan uitbrengen voor Linux. Chrome ondersteunt al deze platforms, dus dat maakt het beschikbaar maken van de nieuwe Edge veel eenvoudiger voor Microsoft.

Misschien geeft u de voorkeur aan de nieuwe Edge als u Microsoft meer vertrouwt dan Google of als u gewoon een browser met ingebouwde tracking beschermingsfuncties en de – vaak prettigere – weergave techniek van Chrome wilt.

Deze keuze is aan u, vanaf medio April of Mei 2020.

Ik kan niet wachten om de Chromium Edge browser te testen en ben er daarom al mee aan de slag gegaan!