nieuws 2

Het nieuwe klembord in Windows 10

Geplaatst op 30-06-2019  -  Categorie: Computerweetjes

Dit is er nieuw aan het klembord van Windows 10

Sinds de update van oktober vorig jaar herbergt Windows 10 een nieuwe versie van het aloude Klembord. Met deze versie kun je niet alleen meerdere items opslaan in het geheugen, maar ook de gegevens van het Klembord delen met andere apparaten.

Tip 01: Met klem

Van oudsher kon je in Windows 10 maar een item tegelijk op het klembord plaatsen.In de nieuwste Windows 10-versie zijn de mogelijkheden verruimd. Je kunt nu zoveel items in het klembordgeheugen plakken als je wilt.

Het nieuwe klembord is standaard uitgeschakeld. Om het in gebruik te nemen druk je tegelijk de Windows-toets en V in. Je krijgt dan een venstertje in beeld waarin wordt gevraagd of je Klembordgeschiedenis wilt inschakelen. Klik met de muis op Inschakelen en je beschikt ineens over veel meer mogelijkheden voor knippen en plakken.

Tip 01 Het nieuwe Klembord is standaard niet ingeschakeld. Druk tegelijk op Windows-toets+V, klik op inschakelen en je kunt aan de slag.

Tip 02: Kopiëren en plakken

Met het nieuwe klembord ingeschakeld blijven de toetscombinaties Ctrl+C en Ctrl+V gewoon werken, net als het pop-upmenu met de opdrachten Kopiëren en Knippen als je met de rechtermuisknop op een geselecteerde tekst of afbeelding klikt. Alleen wordt nu elke tekst of afbeelding die je kopieert, automatisch opgeslagen op het klembord. Het aantal items dat je op het klembord kunt plakken, is onbeperkt, maar de maximale opslag in het geheugen is 4 MB. Om een van de op het klembord geprikte items te plakken in bijvoorbeeld een Word-document, druk je Windows-toets+V in. Je krijgt het Klembord-venster te zien waaruit je vervolgens met de muis het item kunt selecteren dat je nodig hebt. Je moet dan nog wel in je Word-pagina de plakopdracht uitvoeren om het gekozen item ook daadwerkelijk te zien verschijnen.

Tip 02 Handig, meerdere items in het klembord.

Bestanden kopiëren en plakken

Het nieuwe klembord werkt alleen voor losse items die je selecteert uit bijvoorbeeld een tekst, of als je met de rechtermuisknop op een afbeelding klikt en kiest voor Kopiëren. Als je in bijvoorbeeld Windows Verkenner op een bestand de opdracht Ctrl+C of voor Kopiëren kiest uit het contextmenu, dan heeft dit geen invloed op het klembord; de bestanden zullen daar dus niet verschijnen.

Tip 03: Instellingen

Het nieuwe klembord synchroniseert ook via de cloud. Op die manier kun je - als je bij meerdere Windows 10-pc’s bent aangemeld met hetzelfde account – op al die computers van hetzelfde klembord gebruik maken. En dat kan best handig zijn.

Het delen met andere computers kun je inschakelen via de instellingen van het hulpprogramma. Klik op het vergrootglas links onderin het scherm van Windows en typ Klembordinstellingen. Klik dit woord aan in het venster dat opent.

Zet het schuifje bij Synchroniseren tussen apparaten naar Aan. Vereiste is wel dat je je bij je andere computer(s) aanmeldt met hetzelfde Microsoft-account.

Tip 03 Via het startmenu roept u de instellingen van het klembord op.

Tip 04: Wat synchroniseren?

Zodra je synchroniseren hebt ingeschakeld, krijg je twee opties voorgelegd: Gekopieerde tekst automatisch synchroniseren en Gekopieerde tekst nooit automatisch synchroniseren. Bij de laatste optie krijg je in het Klembordvenster een wolkje bij alle items. Als je daar op klikt, wordt dit deel gesynchroniseerd via je eigen account.

Tip 04 Je kunt ook afzonderlijke items synchroniseren door op het wolkpictogram aan de rechterzijde op een afbeelding of tekstblok te klikken.

Synchroniseren op de smartphone

In het Instellingenvenster van het Klembord is ook een knop te zien: Een app downloaden om klemborditems met je telefoon te synchroniseren. Klik je hierop, dan stelt Windows voor om een bètaversie van Swiftkey te downloaden, een veelgebruikt toetsenbord voor Android. Wij hebben dat gedaan, maar de synchronisatie-optie was (nog) nergens te bekennen. Nog maar even links laten liggen, dus.

Tip 05: Nog niet helemaal af

Het nieuwe klembord in Windows 10 is een handige toevoeging voor iedereen die teksten of afbeeldingen kopieert. Toch lijkt de nieuwe functie nog niet helemaal af te zijn. Zo missen we bijvoorbeeld de mogelijkheid om direct naar de instellingen te kunnen vanuit het klembord zelf. Je kunt alleen items selecteren, voor de overige instellingen moet je weer terug naar de algemene instellingen in Windows 10. Verder ondersteunt het klembord alleen muisbesturing; zodra je – met het klembord in beeld– op een toets drukt of een afbeelding of tekst selecteert, verdwijnt het scherm weer en moet je het opnieuw oproepen met Windows-toets+V. Je kunt het klembord dus niet permanent weergeven op de desktop of verplaatsen naar een andere plek op het scherm.


Betty van Deutekom

Datum: 15 juli 2021
Categorie: 1. Uitgelicht
'De Andere Man' vertelt van lang bewaard geheim Elisabeth van Deutekom met haar boek, waarin ze terugkijkt op haar huwelijk. Het boek zat eigenlijk al jaren in haar hoofd en op papier stonden al geno...

performance mode edge

Datum: 22 april 2021
Categorie: Algemeen
Auteur: Arno Beuken
Edge krijgt Performance Mode Microsoft test op dit moment een nieuwe performance mode voor zijn Edge-browser. Deze modus moet de snelheid, de geheugencapaciteit, het CPU-gebruik en de batterijduur een...

Malware treft browsers

Datum: 14 december 2020
Categorie: Computervoer
Grootschalige malware-campagne treft grootste browsers Chrome, Firefox en Edge zijn alle drie kwetsbaar voor Adrozek, malware die als doel heeft om advertenties in de browsers te injecteren. Daarvoor ...

TV kijken op je laptop? Zo doe je dat!

Datum: 27 november 2020
Categorie: Algemeen
Auteur: Jeffrey
TV kijken op je laptop? Zo doe je dat! Heeft iemand bij jou thuis de televisie bezet voor iets waar je helemaal niet naar wilt kijken? Dat is vervelend, maar geen ramp. Je kunt namelijk ook prima tele...

Computer­muis bestaat 50 jaar

Datum: 17 november 2020
Categorie: Computerweetjes
Computer­muis bestaat 50 jaar: ‘Het is een blijvertje’ Vandaag is het exact vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse uitvinder Douglas Engelbart het patent aanvroeg op de computermuis. In die vijftig j...

Beste laptopfabrikant 2020

Datum: 30 oktober 2020
Categorie: Computerweetjes
Auteur: Justin Doornekamp
Dit is de beste laptopfabrikant van 2020 Ben je op zoek naar een nieuwe laptop, dan kan die keuze al snel overweldigend zijn door het enorme aanbod. Bovendien zijn veel modellen ook weer verkr...

Voorzitterswissel

Datum: 14 oktober 2020
Categorie: SCK-nieuws
VOORZITTERSWISSEL BIJ SENIOREN COMPUTERCLUB KONINGSHOF (SCK) Na zes jaar van bevlogen voorzitterschap heeft Inge Krijgsman het stokje doorgegeven aan Gijs van Eijsden. Dit gebeurde 24 september 2020 tijdens de algeme...

Waarom RAM-geheugen en SSD's een stuk goedkoper worden

Datum: 24 september 2020
Categorie: Computerweetjes
Auteur: Justin Doornekamp
Waarom RAM-geheugen en SSD's een stuk goedkoper worden Ben je van plan om een nieuwe SSD te kopen of je RAM-geheugen uit te breiden? Dan loont het waarschijnlijk om daar nog even mee te wachten....