nieuws 2

zoekmachine keuze

Geplaatst op 26-04-2020  -  Categorie: Computervoer  -  Bron: computertotaal

Zo verander je de zoekmachine in Edge Chromium

Wanneer je Edge Chromium gebruikt, dan maak je ook meteen gebruik van de Bing-zoekmachine van Microsoft. Niet zo heel gek natuurlijk, aangezien beide producten bij de Amerikaanse softwaremaker vandaan komen.
Gelukkig ben je in staat de zoekmachine aan te passen. 

Wanneer je de Microsoft Edge Chromium-browser geopend hebt, ga je naar de instellingen. Die vind je onder de drie puntjes, rechts bovenin beeld. Klik vervolgens onderin op Instellingen. Er opent zich nu een nieuwe pagina. In het menu links zie je nu de optie Privacy en services staan. Klik daarop en scrol rechts daarvan naar beneden, totdat je de helemaal beneden de optie Adresbalk ziet staan. Klik daar nu op.

chromium-zoek-1


In beeld staan nu verschillende opties. Hier kun je instellen of je wil dat de browser zoek- en sitesuggesties weergeeft wanneer je begint met typen (zoals Google Chrome bijvoorbeeld ook kan doen). De tweede optie is hier belangrijk. Daar staat namelijk de functie voor het wijzigen van het zoekprogramma (of zoals wij ze altijd noemen: zoekmachines). Hij staat standaard ingesteld op Bing. En omdat we hier met twee Microsoft-producten te maken hebben, staat er ook bij dat dit aanbevolen wordt. Maar dat bepalen we gelukkig zelf wel.

Als je nu op het keuzemenu drukt, dan krijg je de keuze uit drie andere opties: Yahoo!, Google en DuckDuckGo (dit is de optie die je kunt gebruiken als je wat om je privacy geeft). Als je één van deze drie opties wil gebruiken, perfect! Dan kies je er een en ben je klaar.

chromium-zoek-2
Zoekmachine toevoegen aan Edge Chromium.

Het kan ook op een andere manier. Als je op Zoekprogramma’s beheren klikt en vervolgens op de knop Toevoegen, dan kun je ze ook handmatig toevoegen. Nu komt er een scherm omhoog waar je kunt beginnen met invullen. Geef de zoekmachine een duidelijke naam en trefwoord en vul vervolgens de url (het website-adres) van de zoekmachine in, gevolgd door q=%s.

Een voorbeeld: mocht je de Startpage-zoekmachine willen toevoegen , dan vul je in:
https://www.startpage.com q=%s. Klik nu op Toevoegen. Nu kun je rechts via de drie puntjes aangeven dat dit je nieuwe, standaardzoekmachine wordt.

chromium-zoek-3